Подземията на бившия мавзолей в София ще съхраняват изкуство. Проекторешение за преобразяването

...
Подземията на бившия мавзолей в София ще съхраняват изкуство. Проекторешение за преобразяването
Коментари Харесай

Подземията на бившия мавзолей в София стават галерия

Подземията на някогашния пантеон в София ще съхраняват изкуство. Проекторешение за преобразяването им е импортирано и в съгласие с Министерството на културата. 

" Внесли сме решение подземието на някогашния пантеон да се трансформира в изложба за модерно изкуство ", съобщи заместник-кмета по направление “Култура, обучение, спорт и предварителна защита на зависимости ” към Столична община доцент доктор Тодор Чобанов.  " Смятаме, че по натурален път в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. И това изисква там да се появи и място, което по-сериозно да бъде ангажирано със модерно изкуство. С оглед на това стигнахме до извода, че изключително уместно е това подземно място ", добави още той.

Идеята назрява от години, само че от правна позиция е трябвало първо Столичната община официално да стане притежател на подземните коридори, които даже не са съществували в проектите и кадастъра на града.

Самият пантеон, който съхраняваше за поклонение, тялото на комунистическия водач Георги Димитров, бе съборен през 1999 година по самодейност на тогавашния министър на районното развиване и благоустройството Евгений Бакърджиев. Разрушаването на солидната постройка лиши дни, само че дълбоките подземия оцеляха.

Превръщането на подземията в изложба е най-хубавият вид за този обект, тъй като от едната му страна се намира Националната художествена изложба, а от другата - Софийска градска художествена изложба, показва още заместник-кмета Тодор Чобанов.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР